Tesla, şimdiye kadar bildiğimiz gibi Tesla değil. Tesla bugüne değin sadece sürdürülebilir enerjiye odaklanan bir şirket profili çizerken şimdi geleceği mükemmelleştirmeye odaklanan bir şirkete dönüştüğünü görüyoruz.
Tesla’nın Yapay Zekasının Ardında Yatan Teknoloji: Dojo
Tesla’nın yapay zeka konusundaki adımlarının arkasında Dojo isimli bir süper bilgisayar bulunuyor. Nvidia’nın grafik işlemcileriyle kurulan bu süper bilgisayar alanında en hızlı bilgisayarlardan biri oldu. Dojo’da Tesla için özel tasarlanıp üretilen çipler kullanılıyor.
Bu özel süper bilgisayar mimarisinin Tesla’nın nöral ağları benzersiz bir kapasiteyle işlemesini ve şirketin bilgisayar görüş teknolojilerinde ilerlemesini sağlayacak.
Tesla Yapay Zeka Günü’nde tanıtılan Dojo, zamanla daha da büyüyecek. Şirket Dojo mimarisiyle kurulan tam kabin ve kümeye yani şirket isimlendirmesine göre Exapod’ları oluşturmayı hedefliyor.
Tesla’nın açıklamasına göre bir tek bir Dojo karesi, altı adet grafik işlemcili sunucuya eşit işlem kapasitesine sahip. Şirket altı adet Dojo’nun bir araya getirilmesiyle oluşan yapıya ise “Sistem Tepsisi” yani System Tray adı veriyor. Tesla bir sistem tepsisinin süper bilgisayarlarda kullanılan 3-4 adet tam yüklü sunucuya eşit olduğunu açıkladı.
Dojo Exapod adı verilen bir kabine ise iki adet sistem tepsisi eklenebiliyor. Tesla bu mimarinin geliştirilmesinin devam ettiğini ve testlerin sürdüğünü açıkladı.
Tesla Dojo’yu Ne İçin Kullanacak?
Tesla’nın nöral ağları aracılığıyla benzersiz seviyelerde video verilerini çalıştırmasına ve Dojo’nun bir kez Nvidia rafları gibi kullanıma hazır seçeneklerle olduğundan daha hızlı büyüklük sıralarını eğitmesine ve yinelemesine izin verecek sistemdir.
Bir Otomobil Üreticisi Neden Süper Bilgisayar Kuruyor?
Akla gelen ilk ihtimallerden biri uzay yarışında rakibi olan Jeff Bezos’un şirketi Amazon’un bulut servis sağlayıcısı Amazon Web Services kısaca AWS gibi bir servis sağlayıcısı kurarak Dojo as a Service modeli ile diğer şirketlere bu altyapının kiralanması yönünde.
Öte taraftan şirket, sürücüsüz sürüş sistemlerini geliştirmek için yapay zeka algoritmasını videolarla eğitmesi gerekiyor. Müşterilerden gelen muazzam miktardaki görüntünün işlenmesi için de çok büyük miktarda işlem gücüne sahip olunması gerekiyor. Dolayısıyla Tesla bu mimariyi kurarak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek.
Ayrıca Dojo’nun bir küçük versiyonu ise şirketin yeni tanıttığı insansı robotu Tesla Optimus’ta da yer alacak. Optimus’ta sürekli farklı video verileriyle çalışacak, ve bunu düşünürseniz, sadece tekerlekli bir robottan ayaklı bir robota geçiyoruz.
Dojo’nun performansının ilk gerçek sayılarını aldık, eskiden 24 Nvidia grafik işlemcide 150 mikrosaniye süren bir görüntü işleme süreci şimdi 25 D1 yongasından oluşan her Tesla karosu için 5 mikrosaniye alacak.
Tesla’nın grafik arayüzünü kullanarak sistemi eğitmek için gereken bir ay süre, şimdi Tesla Dojo ile bir hafta sürecek. Tesla’nın şu anki Dojo donanımı başka hiçbir yerde mevcut değil ve geliştirilen çözüm Nvidia a100s’den daha iyi.
Mor renkli dojo üretime girecek olan Dojo olacak ve önümüzdeki çeyrekte daha da hızlı olacak. Bu yeni Donanım, derleyiciyle eşleştirildi ve gelecek çeyrekte Tesla, Nvidia’nın A100 işlemcisinden 3,2 ve 4,4 kat daha iyi performans verebilecek.
Otomatik etiketleme ve doluluk ağ performansı Tesla’nın altı GPU kutusunun yerini alacak. Bir Dojo döşemesinde yeterli hesaplama gücü elde edildi ve ayrıca bu Dojo döşemesinin maliyeti bu GPU kutularından birinden daha düşük. Kabinler 72 GPU rafından daha iyi performansa sahip olacak. Bu dört Dojo kabini, Tesla’nın önümüzdeki çeyrekte inşa etmeyi planladığı ilk exopod’unun bir parçası olacak ve Tesla’nın otomatik etiketleme kapasitesini iki katına çıkaracak.
Tesla’nın sadece bir araba şirketi olduğunu söyleyen varsa, lütfen ne hakkında konuştuklarını veya ne hakkında konuştuklarını bilmediklerini anlayın.
Tesla, dünyanın en gelişmiş süper bilgisayarlarından birine sahip olacak ve bunun üzerine Tesla, bu Donanım üzerinde kendi özel yazılımını çalıştıracak ve kontrol edecek, ayrıca Tesla’nın ayrıca oluşturduğu özel soğutma dağıtım ünitelerini ve sıvı soğutma noktasını kullanacak. Yani Tesla’nın yukarıdan aşağıya her şeye sahip olması ve elbette yazılım özellikle makinenin eldeki görevi öğrenmesi için inşa edilmiş olması avantajına sahip olacak. Bu noktadan bakarsak Tesla, Apple’dan farklı bir şirket olarak gözükmüyor. Apple gibi Tesla da kendi işlemcilerini tasarlayıp üreityor ve üretmekle kalmayıp üzerinde kendi yazılımlarını çalıştırıyor olacak.
Tesla, Dojo ve Exopod’lar ile gerçek dünya yapay zekasını çözmede seviye atlamaya devam etmesi için kilit olacak ve yine Tesla’nın yaptığı yeni insansı robotu Optimus için de geçerli olacak.
Bu noktada Tesla Yapay Zeka Gününde Tanıtılan Prototip Bumble C’ye merhaba diyelim. Bumble C yarı hazır aktüatörler kullanıyor ama her şeyde olduğu gibi Tesla zaten Tesla tarafından tasarlanan ve üretilen aktüatörlerle bir robot daha inşa etti. Sistem aşağı yukarı gördüğümüz gibi olacak fakat bazı değişiklikler de olmayacak demek anlamına gelmiyor.
Tesla’nın hedefi önümüzdeki birkaç hafta içinde Optimus’u Bumble C ile eşit hale getirmek ve tekrar bir Tesla Fabrikasında gerçek dünya kullanım örneklerine odaklanmaya başlamak. Burada gördüğünüz her şey, internetin hafta sonu boyunca 2022 AI gününü tartışmasını izledikten sonra altı ila sekiz ay içinde yapıldı.
Tesla Optimus mu Boston Dynamics’in Atlas’ı mı?
Tesla’nın 2022 Yapay Zeka Günü tartışmalarına yenik düştüyseniz ve şimdi Optimus’u Boston Dynamics robotlarıyla karşılaştırıyorsanız, bir hata içindesiniz.
Tesla’nın Optimus platformu Boston Dynamics Atlas gibi gösteriler için tasarlanmamıştır. Tesla, gerçek dünyadaki yararlı işleri mümkün olduğunca çabuk gerçekleştirmek için minimum uygulanabilir bir ürün yaratmaya odaklanmıştır.
Boston Dynamics Atlas ise demolar içindir ve yine Boston Dynamics yaklaşık 30 yıldır bu alanda araştırma faaliyetleri sürdürüyor. Atlas bir araştırma platformu, ve seri üretilen bir ürün olması beklenmiyor. Atlas’ın yaptıkları inanılmaz olsa da Tesla’nın optimize ettiği şey bambaşka bir şey.
Atlas hareket için hidrolik aktüatörler kullanırken Optimus daha verimli olmak için elektrik motorlarını kullanıyor. Ancak Boston Dynamics de elektrikli aktüatör kullandığı satışa açık Spot ürününde elektrikli aktüatör kullanıyor.
Tesla’nın İnsansı Robotu ilk Değil
Öteki yandan Boston Dynamics, Tesla’nın robotuna benzer bir robotu üretti ve sattı. Ford Motor Company’nin ilk müşterisi olduğu bu platformu Digit’i; Ford, depolama ve teslimatı daha verimli ve ekonomik hale getirmek için kullanıyor ve son nokta paket teslimat hizmeti çevikliğinin bir parçası olmak için 2019’da Digit’i kullanmaya başladı.
Atlas’ın insanların olduğu çoğu arazide yürüyebilir katlanabilir ve saklanabilir ancak rakamın insan ellerine sahip olmadığını fark edebilirsiniz.
Optimus ise, insan benzeri eller ile Digit’e göre daha geniş bir dizi görevi yerine getirebileceği anlamına geliyor. Ayrıca Tesla’nın yörünge optimizasyonu olacak. Aynı yerde yalnızca bir veya bir kaç farklı tekrarlanan işi tekrar tekrar yapabilen diğer robotların çoğundan çok daha esnek ve uyarlanabilir olmasına olanak verecek.
Diğer yandan, bunun çevik robotik Digit’ten ne kadar farklı göründüğüne dikkat edin ve sadece buradaki tüm eklemlerin ve parmakların aynı boyutta göründüğüne dikkat edin. Bu da üretim sürecini basitleştirecek, ve en önemlisi Tesla ilklerden biri olacak. Şirketlerin bir robota etrafındaki dünyayı algılaması ve şimdi kararlar vermesi için bir tür beyin vermesi gerekiyor.
Evet, çoğu robotun çevresindeki konumunu algılamak için AI lidar radarı var ama Tesla lidarsız. Sadece kameralardan alınan görüntüleri işleyecek. Tesla’nın botu şu anda hiçbir başka teknoloji olmadan yalnızca üç kamera kullanıyor.
Arabaların gerçek dünyada kendilerini sürmelerine izin veren aynı Tesla beyni, Optimus için Optimus’a yerleştirilecek ve her şeyin güvenilirliğe indirgenmesine yardımcı olacak ve satılık diğer robotların çoğunun maliyetinin yüz bin dolar olduğu dünyada Tesla, Optimus’u yirmi binden daha ucuza üretebilir ve en azından fabrikalarda çalışmak için güvenilir olabilirse, bunun gerçek dünyayı etkileyen sonuçları olacaktır.
Bildiğiniz üzere SpaceX, tekrar kullanılabilir roketleri üreterek uzaya erişimde maliyetleri görüşmemiş ölçüde azaltmayı başarmıştı. Bu sayede ticari uzay çağının başlamasına sebep oldular. Tesla, kardeş şirketi SpaceX gibi insansı robotların basit ve pratik bir şekilde üretilip kullanılması yönünde önemli bir adım atmışa benziyor. Tesla Optimus’un gelecek yıllarda neleri değiştireceğini zaman içinde birlikte göreceğiz.
Tesla’nın AI Day’inin tekrarını aşağıdan izleyebilirsiniz.