SDRAM (Standart Dinamik Kitleyebilme Bellek), kendisinden önceki RAM biçimleri olan DRAM ve FPM DRAM’dan sonra gelen bir bellek çeşididir. SDRAM, bekleme süresini kısaltmak, verilerin çabuk şekilde yüklenmesini ve sistemin veri erişimini optimize etmek için DRAM teknolojisine dayanır.
DDR (Double Data Rate) RAM, veri erişimini iki kez hızlandıran akıllı RAM çeşididir. DDR RAM, sistem belleğinde yüksek hız ve veri erişimine izin veren bir bellek türüdür. DDR çeşitleri, DDR4, DDR3, DDR2 ve DDR gibi farklı türlerden oluşmaktadır.
DDR4 teknoloji hız açısından DDR3’ten daha üstündür. DDR4, bir çekirdeği 333Mhz ile çalıştırıp 2133Mhz’e kadar veri sağlama kapasitesine sahiptir. Dahili bellek boyutu 4 GB’dan 64 GB’a kadar değişkenlik gösterir ve DDR4’ün enerji tüketimi ve kullanımlı işlem gücü düşüktür.
DDR3 teknolojisi, bir çekirdeği 1066Mhz ile çalıştırarak 2133Mhz’e kadar veri sağlama kapasitesine sahiptir. Dahili bellek boyutu 1 GB’dan 8 GB’a kadar değişkenlik gösterir ve DDR3’ün enerji tüketimi ve kullanımlı işlem gücü daha yüksektir.