Kırk yıl önce, elektronik tabloları yönetmeye ve veri girmeye adanmış meslekler varken sonra Excel ortaya çıktı. Birdenbire herkes bu işi kendi başına yapabilir hale geldi ve bu elektronik tablo yöneticileri matematiksel olarak daha karmaşık işlere geçtiler.
Yazılım alanındaki bu evrim Microsoft kurumsal başkan yardımcısı Charles Lamanna’ya göre bir kez daha tekrarlanacak.
2009 yılında Microsoft ile şirketin Office 365’e geçmesine yardımcı olan Lamanna, kısa sürede önemli bir düşük kod geliştirme savunucusu olarak şirket içi saflarda hızla yükseldi.
2014 Microsoft’un bir kod geliştirme yarışması yani “hackathon”da, düşük kodlu/kodsuz geliştirme bir konu haline gelmeden önce, Lamanna ve geliştiricilerden oluşan bir ekip, düşük kodlu/kodsuz bir otomasyon ve veri entegrasyonu ürünü olan Wolf Crow’u geliştirmişti.
Lamanna, “Muhtemelen Microsoft’un ‘dünyadaki herkesi ve her kuruluşu daha fazlasını yapması için güçlendirin’ misyon ifadesinin daha mükemmel bir tezahürü olmadığını düşünüyorum, dedi.
Power Platform, Microsoft’un CRM’sinden yeni Dijital İletişim Merkezi Platformuna ve SharePoint’e kadar her şeyi özelleştirmek için genişletilebilirlik sağlayarak, temel Microsoft ürünleri Dynamics 365 ve Office 365’in altında yatan bir tür temel görevi görüyor.
Power Platform, artık Microsoft’un ölçekte en hızlı büyüyen işletmelerinden biri. Düşük kodlu platform, aylık 7 milyondan fazla aktif kullanıcıya, 2 milyar dolarlık gelire ve yıldan yıla %70’in üzerinde bir büyüme oranına sahip.
Platform, herkese hitap ederek çok sayıda kullanıcıyı yakaladı: son kullanıcılardan oluşan geliştiricilerden BT uzmanlarına ve profesyonel geliştiricilere kadar geniş bir geliştirici yelpazesine hizmet veriyor.
Lamanna’ya göre, bunların hepsi Microsoft’un bir uzantısıdır: Şirketin Excel yazılımı, ortalama bir kişinin temel ekleme yapması için yeterince basit, ancak aynı zamanda bir uzmanın tümü tek bir platformda karmaşık türev modelleme yapması için yeterince güçlüdür.
Excel’in veri girişi için yaptığını Lamanna, şimdi Power Platform’un kodlama için aynısı yapmasını istiyor. “Bunu, eğer Windows kullanabiliyorsanız, Excel kullanabiliyorsanız, kodsuz/düşük kodlu bir geliştirici olabilmeniz için yapmak istiyorum. İşte rüya bu.”
Kodsuz Geliştirme Ne Demek?
Kodsuz geliştirme, İngilizce ifadesi ile “No Code” akımı; bir yazılım projesindeki süreçlerin herhangi bir programlama diline gereksinim olmadan arayüz üzerinden tasarlanabilmesine olanak sağlayan yazılım geliştirme akımıdır.
Bu akım yazılım geliştiricilere bağımlılığı ortadan kaldırarak yazılımların yazılım geliştirme süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlar.
Az Kodlu Geliştme Ne Demek?
Az kodlu geliştirme kodsuz geliştirme gibi yazılım geliştirici iş yükünü geleneksel yazılım geliştirme süreçlerine göre kısaltmakla beraber yazılım geliştiricilere belli bir oranda bağımlıdır.