Bilim ve teknoloji dünyasında 2021’e damgasını vuran en önemli gelişmelerden biri Facebook’un şirket adını Meta olarak dönüştürüp artık üç boyutlu sanal dünyalarda yaşamamızı gösteren vizyonunu tüm dünyaya ilan etmesiydi.
Metaverse dünyası sadece bir vizyon olmasına rağmen kamuoyu tarafından yoğun bir talep gördü. Metaverse’ün ne olduğu ve nerede olduğu bile tanımlanmamış olmasına rağmen “merkeze” yakın arsalar yüzbinlerce dolara el değiştirmeye, ilk metaverse düğünü gibi haberlerle halen yaşayan bir ortam olduğu algısı yayılmaya çalışıldı.
Gerçekte henüz metaverse olarak kastedilen ortamın kendisi henüz yok. Sadece bazı öncüllerden söz edebiliyoruz. Metaverse kavramına en yakın örnek 2003’te yayına giren Second Life adlı sosyal platform. Ayrıca açık dünya olarak bilinen, oyun dışına çıkılabilecek bir dünya sunan GTA serisi gibi oyunlar da metaverse’ün öncül örnekleri.
Facebook’un Metaverse dünyası olarak önerdiği vizyon ise bunlardan çok daha ileride. Sinemada Matrix, Ready Player One, Free Guy vb. filmlerdeki gibi gerçek dünyaya tamamen alternatif olabilen dünyalar. Böylesine büyük bir simulasyonu çalıştırabilmek ise bugünün teknolojisi için çok uzakta olan bir işlem gücü gerektiriyor.
Dünyanın en büyük çip üreticisi İntel de Metaverse fikri ortaya çıktığından itibaren bu konu üzerine araştırmalara başladı. Şirketin hızlandırılmış bilgisayar işlemleri ve görüntü grubunun yöneticisi Raja Koduri, bu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Koduri, Meta(Eski adıyla Facebook)’nın Metaverse vizyonunu bugünkü işlem gücü ile çalıştırmanın mümkün olmadığını, milyarlarca insanın aynı anda erişebileceği bir metaverse’ün oluşturulabilmesi için bugünkünden en az 1000 kat daha fazla verimli bilgisayarlar gerektiğini ifade etti.
Koduri, sadece işlem kapasitesi artışının yeterli olmayacağını aynı zamanda internet altyapısı üzerinde de büyük geliştirmeler yapılması gerektiğini de ekledi.
Metaverse’ün bir sonraki büyük bilgisayar gelişmesi olabileceğini düşündüğünü belirten Koduri, pandemi sonrasında bu türde çözümlerin ortaya çıkmasının doğal bir süreç olduğunu ifade etti.
Facebook, gelecek yıllar içinde 10 milyar dolardan fazla bütçe ayırarak, Metaverse vizyonunu gerçeğe dönüştürmeye çalışacak. Şirket, bu amaçla 10 binden fazla yeni iş gücünü şirket bünyesine katacak.
Meta’ya göre bu yeni bilişim platformu, yeni yaratıcı, sosyal ve ekonomik fırsatları oluşturabilecek bir potansiyele sahip olacak.