Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) sergilenen yerli ve milli işlemci “Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni tanıttı. Çakıl için “Bu bizim bir gurur projemiz” ifadesini kullanan Bakan Varank, “Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız.” dedi.
BİLGEM VE ASELSAN PROJESİ
Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve ASELSAN’ın beraber gerçekleştirdiğini aktaran Varank, “Türkiye’nin ilk yerli ve mili olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz. Aslında burada uygulamada da bu işlemcinin kullanıldığını bir simülatörde test etmiş olduk.” diye konuştu.
BÜYÜK KISITLAMALAR VAR
Varank, özellikle savunma sanayinde kullanabilecek mikro işlemcilerle ilgili dünyada büyük kısıtlamalar olduğunu belirterek “Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu işlemcileri vermiyorlar. İşte biz de ASELSAN’la beraber Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği bir projeyle TÜBİTAK BİLGEM olarak ilk işlemcimizi tasarladık ve üretimini yaptırdık.” dedi.
İŞ BİRLİĞİ NETİCE VERDİ
Çakıl’ın ilk üretimde çalıştığını kaydeden Varank, ”Tabii bu bizim bir gurur projemiz. Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız. Ben burada tabii, genel müdürümüze, ASELSAN’a çok teşekkür etmek istiyorum. Burada TÜBİTAK’la gerçekleştirdikleri iş birliği işte böyle güzel neticeleri ortaya çıkardı.” diye konuştu.
İŞLEMCİ ÜRETMENİN ÖNEMİ
Dünya üzerinde işlemci tüm elektronik cihazların en önemli parçası olmasına karşın piyasada birkaç Intel, AMD, ARM gibi birkaç markanın hakimiyetinde. Genel maksatlı kullanımlarda problem olmasa da özel sistemlerde işlemci tasarımı önemli bir yer teşkil ediyor.
Örneğin Intel işlemciler günlük kullanımda yeterli bir performans sergilerken yüksek başarımlı hesaplamada (high performance computing) çözüm olamayabiliyor. Dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarını listeleyen top500.org’un en son yayınlanan Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarları Haziran 2021 Listesinde hiç bir Intel işlemci kullanan süper bilgisayar bulunmuyor. Listeden de görüldüğü üzere yüksek hesaplamalarda IBM Power ile Nvidia altyapısı kullanan süper bilgisayarlar listede.
Aselsan da hali hazırda ürün portföylerindeki ürünlerde IBM Power mimarisi üzerine geliştirme yapıyor. IBM Power’ın OpenPOWER yaklaşımı sayesinde IBM kendi işlemcilerini kullandırırken Aselsan gibi üreticilerin kendi ihtiyaçlarına yönelik başta anakart olmak üzere diğer bileşenleri üretmesine olanak sağlıyor.
Aselsan dışında başka markalar da bu yaklaşım üzerinde çalışıyor. Örneğin Dünya teknoloji devi Google da tüm işlerini artık IBM Power mimarisi üzerinden yapıyor.
Çakıl işlemcisi ile Aselsan da kendi ihtiyaçlarına yönelik işlemciler üretme kabiliyetine sahip oluyor. Böylece dış kaynağa bağlı kalmadan kendi cihazlarını üretebilecek.