Türkiye, yeni uydusu Türksat 5A’nın uzaya fırlatılışı heyecanını yaşıyor. Pek çok ilke imza atacak olan bu uydu ile ilgili tüm bilgileri bir araya getirdik.
Türksat 5A’nın, 8 Ocak 2021’de SpaceX tarafından Cape Canaveral’dan yerel saat ile 8:28, Türkiye saati ile 4:28’de uzaya fırlatılması planlanıyor.
SpaceX’in sahibi Elon Musk’ın dünyanın en zengini olması haberinin hemen ardından gerçekleşen bu uçuş, aynı zamanda SpaceX’in 2021’deki ilk uzay misyonu olma özelliğini taşıyor. 105. SpaceX misyonu olacak uçuşta 81. kez Falcon 9 roketi kullanılacak.
Ticari uydu fırlatışı döneminde Türksat’ın göndereceği ilk uyduyu bu alanın öncü kurumu SpaceX’in Falcon 9 roketi uzaya taşıyacak. Türksat 5A’yı yörüngeye ulaştıran Falcon 9, dikine iniş yaparak bir sonraki uçuşu için hazırlanacak. Fırlatış SpaceX tarafından da kamuoyuna duyuruldu.
Türksat 5A’yı Kim Üretti?
Bugüne kadar Türksat 1A, 1B, 1C, 2A, 3A, 4A ve 4B uydularından sonra Türksat’ın 5. nesil ilk toplamda ise sekizinci uydusu olacak. Türksat 5A önceki uydulardan farklı olarak Türkiye’de TAI tesislerinde üretildi.
TAI’nin Ankara’daki Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test (UMET) biriminde Airbus yükleniciliği altında üretilen uydu en az %20 yerli üretim hedefi olacak şekilde üretildi. Böylece Türkiye uydu üretimi imkanlarına da sahip olmuş oldu.
Düzeltme: Türksat yetkililerinden alınan bilgiye göre Türksat 5A Airbus Defence and Space’in İngiltere ve Fransa’daki tesislerinde üretildi ve uydu test fonksiyonları bu tesislerde yapıldı.
Türksat, aynı zamanda Airbus ile 5B uydusu üzerinde de çalışıyor ve bu uydu da yine aynı tesislerde birlikte üretiliyor. Türksat 5B’nin de hedeflenen fırlatış tarihi 2021 sonu.
Türksat diğer taraftan 6A uydusu üzerine de çalışmalara başladı. 2022’de fırlatılması planlanan 6A uydusu ise 5A ve 5B uydularının üretimindeki tecrübelerden yararlanılarak tamamen yerli imkanlarla üretiliyor.
Türksat 5A Hangi Uydunun Yerini Alacak?
Türksat 5A hali hazırda aktif kullanılan 3A, 4A ve 4B’den farklı bir pozisyonda yer alacak. 31 derece Doğu’da yer alacak uydu tamamen yeni ihtiyaçlar için kullanılacak. Böylece 42 ve 50 dereceden sonra yeni bir frekans hakkı da kazanılıyor olacak.
Yeni uydunun 4K ve 8K yayın kapasitesini arttırması bekleniyor.
Bu sebeple Türksat 5A devreye girdikten sonra TV uydu alıcılarının yeniden ayarlanması gerekmeyecek. Mevcut uydu alıcıları 4K ve 8K yayın desteklemediği için 4K ve 8K yayınlarına geçişle birlikte uydu açısının değiştirilmesi ve alıcıların yenilenmesi gerekecek. Türksat üzerinde HD yayınlar, uydu fırlatıldıktan birkaç yıl sonra devreye alınmıştı. Bu yeni uyduda da 4K yayınlara geçilmesi için benzer bir takvim ön görülüyor.
Uydunun kapsama alanı da diğer uydulardan daha geniş bir alanı kapsıyor. Uydu Türkiye ve Avrupa’nın yanı sıra Çin dahil Asya’nın büyük bir kısmı ve Afrika’dan izlenebilecek.
Türksat 5A’nın Fırlatılışını Nasıl İzlerim?
Bu olay için birkaç farklı yayın imkanı olacak. Öncelikle her zamanki gibi SpaceX bu fırlatışı kendi sosyal medya hesapları ve websitesinden yayınlayacak.
Türkçe yayın için Barış Özcan, Gelecek Bilimde YouTube kanalları tercih edilebilir.
Ayrıca Türksat 5A’nın fırlatılması sebebiyle 7-9 Ocak tarihleri arası Uydu Teknolojileri Haftası olarak belirlenmişti. Bu kapsamda T.C. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı da kendi YouTube kanalından fırlatılışı yayınlayacak.
Güncelleme: Yeni Yayın Kaynakları
Bu yayınlar haricinde SpaceX faaliyetlerini yakından takip eden Nasa Spaceflight kanalından da İngilizce olarak izlenebilir.
Uydudan Nasıl İzlerim?
Elbette İnternet haricinde de yayını izlemek mümkün. Türksat Uydusunda yer alan Türksat Tanıtım kanalı da canlı olarak fırlatışı yayınlıyor. Türksat Tanıtım kanalı 11855 Mhz frekansı 30000 Sembol Polarizasyon Vertical (Dikey) ayarları ile izlenebiliyor.
Uydu yayını Türksat Gölbaşı Tesisleri’nden yayınlanıyor. Hakkı Alkan’ın sunduğu yayında T.C. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Adil Karaismailoğlu da yer alıyor.
[…] Türksat 5B’nin ön görülen süreden önce Haziran 2021’de Türksat 5A’yı da uzaya gönderen SpaceX tarafından uzaya gönderileceğini […]
[…] geliştirildi. Bu proje 2010’da başlamış ve 2016’da tamamlanmıştı. Bu teknoloji Türksat 5A ve 5B’de de […]