Linux dağıtımı kullananların en çok tercih ettiği dağıtımlardan biri olan CentOS’un artık sadece bir yıllık ömrü kaldı. Özellikle kurumsal sistemlerde tercih edilen CentOS, RedHat’in ücretsiz sürümü olarak kullanılıyordu. Önceki yıl IBM tarafından satın alınan RedHat’te böylece IBM ilk büyük değişikliği gerçekleştirmiş oldu.
RHEL, CentOS’un artık bir dağıtım olarak sürümlerinin yayınlanmayacağını bunun yerine bir yeni gelen paketlerin dağıtım beklemeden yayınlanacağı CentOS Stream projesine ağırlık verileceği açıklandı.
CentOS Stream’in belli bir sürümü olmayacağı için dağıtımlar kadar stabil bir sistem olmayacağı kesin. Bu sebeple CentOS 7-8 sürümleri gibi CentOS Stream’i kullanabilmek çok mümkün değil.
CentOS 8’in Destek Süresi 8 Yıl Kısaldı
CentOS’a destek ise bir günde sona ermeyecek. Halen oldukça yoğun olarak kullanılan CentOS sistemlerin taşınması için oldukça uzun bir süre var. CentOS’un son yayınlanan sürümü CentOS 8, Aralık 2021’e resmi olarak desteklenecek. Daha önce resmi destek süresi 2029 olan CentOS 8’in desteği böylece öne çekilmiş oldu. CentOS kullanan ve sistemlerini güncel tutan işletmelerin 2021 sonuna kadar endişe etmelerine gerek yok. Ancak 2029 olarak anons edilen sürenin öne çekilmiş olması kaygı vermiyor da değil.
Çoğu Linux dağıtımı bir dağıtıma uzun süre destek verirken ara sürümlere daha kısa destek verme politikasını kullanıyor. Bir önceki sürüm olan CentOS 7 ise daha uzun bir destek süresi alarak 2024’e kadar resmi destek almaya devam edecek. Dolayısıyla CentOS 7 kullanıyorsanız CentOS 8’e yükseltmemek için önemli bir sebebiniz var.
CentOS Dağıtımı Hakkında
CentOS Linux ya da kısaca CentOS, RedHat Enterprise Linux (RHEL) tarafından oluşturulmuş bir Linux dağıtımıdır. RedHat’teki pek çok özellik CentOS üzerinde sunulmakta ve RedHat tarafından güncel tutulmaktadır.
RedHat Linux ticari bir sistemdir ve kullanılması için RedHat’e lisans ödenmesi gerekmektedir. Geleneksel olarak ticari sistemlerde kullanılan Linux dağıtımları RedHat’tir.
Redhat Dağıtımları
RedHat, bir Linux geliştirmesi yayınladığında ilk olarak Fedora sürümünde yayınlar. Fedora bir nevi test ortamıdır ve sorunlar bu dağıtım üzerinde çözülür. Olgunlaştığı görülen çözümler RedHat RHEL’e taşınır. RHEL’den sonra da CentOS’a uygulanır. Fakat RHEL’de ticari destek alınabilirken, CentOS’da sadece topluluk desteği alınabilir.
Bu durum bir dağıtımı nasıl etkiliyor kısaca örnekleyelim:
Örneğin bir XYZ uygulamasının v1.3 sürümü çıktığında bu ilk olarak Fedora’ya gelir. RedHat ve CentOS v1.2 sürümünde devam eder. v1.3 kullananların yaşadığı sorunlar Fedora’da geliştirilir. Olgunlaştığı zaman v1.3 sürümü RHEL ve sonrasında da CentOS’a gelir. Tabi bu süre zarfında muhtemelen daha yeni bir sürüm (Örn; XYX v1.4) Fedora’ya gelmiş olur.
CentOS Kullanıcıları Ne Yapmalı?
CentOS 7 kullanıyorsanız, 2024’e kadar CentOS 8 kullanıyorsanız da 2021 sonuna kadar geçiş yapmak için süreniz var. CentOs 8 ‘e yükseltenler için bir yıllık süre oldukça kısa ve sıkıntılı bir süreç.
Bu durumda pek çok kullanıcının, Ubuntu ya da Debian dağıtımlarına geçme kararını almaları gerekecek. Ubuntu’nun en son uzun dönemli destek alan sürümü Ubuntu 20.04 LTS (Long Term Support) sürümü. Daha sonra çıkan Ubuntu 20.10 ise bir ara sürüm ve ticari bir sistemde kullanmanız önerilmiyor. Bu sebeple Ubuntu’da karar kılarsanız 20.10’u değil 20.04 LTS’yi kullanmanız gerekiyor.
Debian’da ise Debian 10 Buster sürümü 2024’e kadar destek alacak.