2020 yılı oldukça kötü başladı. Son yaşadığımız olay ise Wuhan Virüsü olarak bilinen biyolojik felaket oldu. Bu biyolojik felaketin gündeme gelmesiyle birlikte de çok çeşitli bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Bu bilgi kirliliğine karşı bu makaleyi yazmak istedik.
Türkiye’de de bu virüsle ilgili havalimanları ve hastanelerde önlem alındığı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı.
Virüs nedir?
Virüsler, hayvanlar, insanlar ve hatta bakteriler dahil olmak üzere canlı organizmaların dışında hayatta kalma ve üreme yeteneğinden yoksun olan mikroskopik biyolojik parazitlerdir.
Sadece canlı hücrelerle temas ettiklerinde aktif hale gelirler, daha sonra daha fazla virüs üretmek için hücrenin yapısını değiştirmeye çalışırlar.
Wuhan Virüsünün Dahil Olduğu Korona Virüsler Nedir?
Genellikle sadece hayvanları enfekte eden ve yüzeylerindeki taç benzeri sivri uçlarla adlandırılan büyük bir virüs grubuna aittirler. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, nadir durumlarda hayvanlardan insanlara da geçebilirler. Bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı şeydir. Zoonotik virüsler hayvanlardan insanlara geçebilir.
Bilim adamları, bugüne kadar bu virüslerin yedi tipini içeren insanları etkileyen koronavirüsleri tanımladılar.
Korona virüsler genellikle insanların çift sarmallı DNA’sından daha kolay kopyalanan veya mutasyona uğrayan RNA adı verilen tek bir genetik materyal zincirine sahiptir ve bu virallıklarını açıklar.
Bunlardan dördü tipik olarak soğuk algınlığı gibi hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Ancak geri kalan üçünün insan sağlığı üzerinde daha ciddi yansımaları var.
Wuhan Virüsünün Semptomları Nelerdir?
Virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Coronavirüs semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen bir baş ağrısı ve belki de birkaç gün sürebilen bir ateş bulunur.
Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve çok genç olanlar için, virüsün pnömoni veya bronşit gibi daha düşük ve çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına neden olma şansı vardır.
Büyük Korona Virüs Salgınları
2003’de Çin Merkezli SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) ya da Şiddetli Akut Solunum Sendromu
Birincisi, 17 yıl önce 32 ülkede yaklaşık 800 kişiyi öldüren Sars (şiddetli akut solunum sendromu) korona virüsü oldu. İlk olarak güney Çin’deki Guangdong eyaletinde tanımlanan, WHO’ya göre, solunum problemlerine neden olur, ancak aynı zamanda ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların% 0-50’si arasında değişmektedir, yaşlılar en savunmasızdır.
2012’de Suudi Arabistan Merkezli MERS (Middle East Respiratory Syndrome) ya da Orta Doğu Solunum Sendromu
Diğer ikisi, ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da rapor edilen ve daha sonra yayılan Mers-CoV (Orta Doğu solunum sendromu koronavirüs). MERS virüsü olarak da bilinen Ortadoğu solunum sendromu ancak bu semptomlar çok daha şiddetli oldu. CDC’ye göre, MERS ile enfekte olan her 10 hastanın üçte dördü öldü.
2019’de Çin Merkezli Wuhan Virüsü
Çin’in Wuhan şehrinde ilk kurbanlarını öldüren 2019-nCov (Wuhan virüsü) ise bu salgınların son halkası oldu. Wuhan’daki virüs de dahil olmak üzere yedi türün insanları enfekte ettiği bilinmektedir.
Çinli yetkililer, öksürerek, öpüşerek veya tükürük ile temas ederek yayılabileceğini söylüyorlar. Bu virüsün türlerinden dördü soğuk algınlığına neden olur. Bununla birlikte, diğer iki virüs ise yukarıda paylaştığımız üzere son derece ölümcül olmuştur: SARS olarak bilinen şiddetli akut solunum sendromu ve Orta Doğu solunum sendromu veya MERS korona virüslerdir.
Wuhan Virüsü Tedavisi Var mı?
Wuhan virüsü için özel olarak onaylanmış herhangi bir ilaç veya aşı yoktur, ancak araştırmalar devam etmektedir. Çoğu zaman, semptomlar kendi kendine gider ve uzmanlar erken bakım almayı önerir. Semptomlar standart bir soğuk algınlığından daha kötü hissediyorsa, doktorunuza danışın.
Piyasada bulunan anti viraller, araştırmacıların araştırmaya başlayacaklarını söylediği enfeksiyonu tedavi edebilir. Buna ek olarak, birkaç aşı üreticisi son zamanlarda Wuhan virüsünü hedefleyen ürünler geliştirmeye başlayacaklarını söyledi.
Doktorlar ağrı veya ateş ilacı reçete ederek semptomları hafifletebilir. CDC, bir oda nemlendiricisinin veya sıcak bir duşun boğaz ağrısına veya öksürüğe yardımcı olabileceğini söylüyor. Bol sıvı tüketin, dinlenin ve mümkün olduğunca uyuyun.
Wuhan Virüsü hakkında endişelenmeli misiniz?
Imperial College London’daki matematiksel biyoloji profesörü Neil Ferguson’a göre Wuhan korona virüs ölüm hızı SARS ve MERS’den daha düşüktür, ancak yine de 1918 İspanyol gribi salgını ile karşılaştırılabilir, diyor. Ve bu durumda “Küresel olarak önemli bir endişe kaynağı,” diyen Ferguson, olayın şiddetin tam olarak anlamadığımızı belirtti.
Ferguson, henüz bulamadığımız daha hafif vakaların “buzdağı” nedeniyle ölüm oranının daha düşük olacağına inanıyor, ancak yeni virüslerin bir popülasyonda çok daha hızlı yayıldığını vurguluyor.
Wuhan Virüsü Hakkında Söylentiler
SARS virüsünün çıktığı bölge Wuhan ile sadece 750 km uzaklıkta. Şubat 2017’de Nature Dergisinde çıktığı makaleye göre, Çin Bilimler Akademisi 2003 yılında bir BSL-4 laboratuvarının inşasını SARS (şiddetli akut solunum sendromu) virüsü salgınından sonra Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan şehrinde Ulusal Biyo Güvenlik Laboratuvarı‘nı açtı.
Bu tesis hakkında Çin menşeili olmayan sağlık uzmanları ve biyologların tesisteki patojenlerin kaçabileceği konusunda endişeleri olduğu söyleniyor.
Bu laboratuvar, 2017 Ocak ayında Çin Ulusal Uygunluk Değerlendirmesi Akreditasyon Hizmeti (CNAS) tarafından BSL-4 standartlarını ve kriterlerini karşıladığı için sertifikalandırıldı. CNAS, laboratuvarın altyapısını, ekipmanını ve yönetimini inceledi ve bir CNAS temsilcisi Sağlık Bakanlığı’nın onay vermesine yol açtı. Bakanlıktan bir temsilci, yavaş ve dikkatli hareket edeceğini söyledi; değerlendirme sorunsuz devam etti ve 2017 Haziran ayı sonunda laboratuvarı onaylandı ve hizmete girdi.
Küresel bazda bu tür laboratuvarlar genellikle tartışmalıdır. Japonya’daki ilk BSL-4 laboratuvarı 1981’de inşa edildi, ancak güvenlik endişelerinin nihayet aşıldığı 2015 yılına kadar düşük riskli patojenlerle çalıştırıldı.
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da BSL-4-laboratuvar ağlarının son 15 yılda genişlemesi – şu anda bir düzineden fazla işletimde veya her bölgede yapım aşamasındadır – pek çok tesise duyulan ihtiyaç da dahil olmak üzere tepkiyle karşılaştı.
Hastalığın büyük bir işletmede görülmüş olması da bu söylentilerin önemini arttırıyor.
Wuhan Virüsün Nasıl Takip Etmeli?
Amerikan John Hopkins Üniversitesi, resmi kaynaklardan elde ettiği bilgileri yayınladığı bir sayfa açtı. Bu sayfadan virüsün nelere yayıldığını ve ölüm / tedavi edilen hasta sayılarını görebilirsiniz:
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6